Składniki:
Margaryna, 10 dkg x 3 (na 3 placki )
Cukier puder , 1/2 szkl. x 3 (na 3 placki)
Mąka, 1/2 szkl.x 3 (na 3 placki)
Jaja Ale Jaja, 4 szt. x 3 (na 3 placki)
Proszek do pieczenia , 1 łyzeczka x 3 (na 3 placki)
Mielone orzechy włoskie, 4dkg
Kakao , 2 łyżki (do ciasta nr 2)
Cukier , 30dkg (masa)
Mleko , 1/2 szkl. (masa)
kakao, 4 łyżki (masa )
masło , 25dkg (masa)
Galaretka zielona, 1 szt.
Galaretka czerwona , 1 szt.
Polewa czekoladowa, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Beata (Białystok)
(Głosów: 3998)
Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, porcjami dodawać do utartej margaryny, na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Pozostałe placki zrobić tak samo, w drugim dodając kakao, a trzeci zostawić bez dodatków. Przelać do formy o wymiarach 38-22cm. Piec około 30-35 minut w temp. około 180 stopni C.
Masa: cukier, mleko i kakao wymieszać, gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy, co jakiś czas mieszając; po wystudzeniu masa powinna mieć konsystencję ciągnącej się krówki. Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę. Galaretki rozpuścić każdą osobno według przepisu na opakowaniu (ja zmniejszyłam trochę ilość wody).
Przełożenie ciasta: placek orzechowy, połowa masy, galaretka zielona, placek bez dodatków, masa, galaretka czerwona, placek z kakao; placek można polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.