Składniki:
ciastka zbożowe/herbatniki, 250 g
czekolada deserowa, 100 g
masło, 100 g
kakao, 2 łyżki
truskawki, 600 g
galaretka truskawkowa, 2 szt
miód, do smaku
syrop różany z płatkami, do smaku
śmietana 30%, 400 ml
mleko, 200 ml
żelatyna, 3 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Elwira (Szepietowo)
(Głosów: 995)
Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować masłem. Tak przygotowaną formę wylepić przygotowaną wcześniej mieszanką ciastek dokładnie dociskając i wstawić do lodówki.
Przebrane truskawki (można użyć mrożonych) zalać ok 1/4 szkl wody i zagotować, dosładzając do smaku miodem. 2 galaretki zalać szklanką wody, wymieszać i odstawić na ok 10 min. Wlać do gorących truskawek, dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem. Zimne i lekko tężejące wylać na zimny spód tarty. 200 ml mleka zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym dodając z niego płatki. Ewentualnie zabarwić kilkoma kroplami czerwonego barwnika i w gorącym rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Zimne wylać na truskawki i wstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy wszystko ładnie stężeje udekorować wedle własnego uznania i gustu bitą śmietaną i truskawkami.