Składniki:
jajka, 5
mąka krupczatka, 5 łyżek
mąka ziemniaczana, 5 łyżek
cukier kryształ, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kakao, 1 łyżka
napar z kawy parzonej, 1/4 szklanki
śmietanka 30%, 0.5 l.
serek mascarpone, 2 opakowania
cukier puder, 3 łyżki
wiśnie drylowane, słoiczek ok 0.4l.
ciasteczka w mlecznej czekoladzie Rido, ok 15 dkg
Czekolada mleczna, 1 tabliczka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Joanna (Ptaszkowa)
(Głosów: 82)
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy mąki, proszek oraz kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut w temp. 180-190 st C. Najpierw 25 min. na grzałkę górną i dolną, później tylko na grzałkę dolną jeśli mamy taką możliwość. Biszkopt po upieczeniu przewracamy do góry dnem. Ostudzony przekrawamy na 3 części.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mieszamy. Na końcu dodajemy serki mascarpone i chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i przekładamy tort 2 razy. Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie i startą czekoladą.