Przepis konkursowy

ŚLIWKOWIEC POD CHMURKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ciasto na dużą blachę :,
4 szklanki mąki pszennej+ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru drobnego kryształu + 2 łyżeczki cukru waniliowego,
5 żółtek,
250 g miękkiej margaryny do pieczenia + 1 łyżka smalcu + 1 łyżka masła,
gęsta kwaśna śmietana, 3 łyżki
na chmurkę :,
5 białek + szklanka cukru + 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
oraz :,
ok. 1 kg śliwek bez pestek lub dowolnych owoców sezonowych,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Wiesława (Gdańsk)
(Głosów: 27)


Zostań mistrzem kuchni

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, podzielić na 3 części, jedną włożyć do zamrażarki, pozostałymi dwoma wyłożyć dużą wysmarowaną blachę. Teraz ubić na sztywno białka dodając na koniec cukry. Na niepodpieczone ciasto ułożyć śliwki ( mogą być w podwójnej warstwie ), na nie wyłożyć sztywną pianę i zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni.
Tort ajerkoniakowy czyli jaja w roli głównej
Tort ajerkoniakowy...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 9
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
Sałatka nicejska z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 271
Sałatka ze szpinakiem i szynką
Sałatka ze szpinakiem...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Nadziane marchewki :)
Nadziane marchewki :)
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 434
Ciasto drożdżowe z jablkami
Ciasto drożdżowe z...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 16
Wegański mus czekoladowy
Wegański mus czekoladowy
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1006