Składniki:
ciasto na dużą blachę :,
4 szklanki mąki pszennej+ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru drobnego kryształu + 2 łyżeczki cukru waniliowego,
5 żółtek,
250 g miękkiej margaryny do pieczenia + 1 łyżka smalcu + 1 łyżka masła,
gęsta kwaśna śmietana, 3 łyżki
na chmurkę :,
5 białek + szklanka cukru + 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
oraz :,
ok. 1 kg śliwek bez pestek lub dowolnych owoców sezonowych,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Wiesława (Gdańsk)
(Głosów: 27)
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, podzielić na 3 części, jedną włożyć do zamrażarki, pozostałymi dwoma wyłożyć dużą wysmarowaną blachę.
Teraz ubić na sztywno białka dodając na koniec cukry.
Na niepodpieczone ciasto ułożyć śliwki ( mogą być w podwójnej warstwie ), na nie wyłożyć sztywną pianę i zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażarki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni.