Składniki:
Ryż arborio, 1,5 szkl.
Duża cebula, 1 szt.
Czosnek , 2 ząbki
Białe wino, 1 szkl.
Bulion warzywny lub drobiowy, 500ml
Grzyby świeże (podgrzybki lub prawdziwki) , 10 szt.
Masło , 2 łyżki
Olej, 2 łyżki
Ser parmezan , 4 łyżki
Natka pietruszki, 2 łyżki
Sól, 0,5 łyżeczki
Pieprz, 0,5 łyżeczki
Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w paski. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy grzyby do miękkości. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni wlewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Następnie wsypujemy ryż i smażymy mieszając ok. 4-5 min. Wlewamy wino i mieszamy aż wino odparuje. Następnie wlewamy porcjami bulion, czekając po każdej dolanej porcji aż ryż wchłonie bulion, aż do miękkości ryżu. Dodajemy grzyby, masło i starty ser parmezan - mieszamy i natychmiast podajemy posypując natką pietruszki.