Przepis konkursowy

RISOTTO Z GRZYBAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ryż arborio, 1,5 szkl.
Duża cebula, 1 szt.
Czosnek , 2 ząbki
Białe wino, 1 szkl.
Bulion warzywny lub drobiowy, 500ml
Grzyby świeże (podgrzybki lub prawdziwki) , 10 szt.
Masło , 2 łyżki
Olej, 2 łyżki
Ser parmezan , 4 łyżki
Natka pietruszki, 2 łyżki
Sól, 0,5 łyżeczki
Pieprz, 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Sylwia (Warszawa)
(Głosów: 130)


Zostań mistrzem kuchni

Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w paski. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy grzyby do miękkości. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni wlewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Następnie wsypujemy ryż i smażymy mieszając ok. 4-5 min. Wlewamy wino i mieszamy aż wino odparuje. Następnie wlewamy porcjami bulion, czekając po każdej dolanej porcji aż ryż wchłonie bulion, aż do miękkości ryżu. Dodajemy grzyby, masło i starty ser parmezan - mieszamy i natychmiast podajemy posypując natką pietruszki.
Sernik kokosowy z ganache z białej czekolady
Sernik kokosowy z...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 12
Sałata miodowo-musztardowa
Sałata...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 790
Sałatka z gruszką i kurczakiem
Sałatka z gruszką i...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 20
Francuskie poduszeczki z piersią z kurczaka i pastą z suszonych pomidorów
Francuskie poduszeczki...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3921
Zapiekana faszerowana papryka
Zapiekana faszerowana...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 73
Faszerowana pierś z kurczaka
Faszerowana pierś z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5