Składniki:
mąka, 200g
margaryna, 100g
woda, 2- 4 łyżki
szynka prosciutto, 5 plastrów
suszone pomidory, 10 sztuk
pomidorki koktajlowe, 20 sztuk
mozzarella, 2 kulki
śmietanka 30%, 0,5 szkl.
świeża bazylia, 10 liści
zioła prowansalskie, 4 łyżeczki
sól, 2 łyżeczki
pieprz, 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Beata (Międzyrzec Podlaski)
(Głosów: 1)
Z mąki, masła i wody i szczypty soli zagnieść ciasto, owinąć je folią i na godzinę włożyć do lodówki. Dno i boki tortownicy posmarować masłem, wylepić ciastem, ponakłuwać je i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut. Rozłożyć porwaną (pociętą) na kawałki szynkę prosciutto i przecięte na połowę pomidorki i suszone pomidory. Następnie wylać wymieszaną z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi śmietankę. Na wierzch wyłożyć mozzarellę pokrojoną na plasterki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Po wyjęciu udekorować liśćmi świeżej bazylii.