Składniki:
Jaja , 10szt.
Por, 1szt.
Brokuł świeży, 1szt lub 1opak.mrożonego
Majonez , 200 ml.
Jogurt naturalny , 200ml
Czosnek, 5 ząbków
Szczypior, 1 peczek
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Tamara (Świnoujście)
(Głosów: 56)
Jaja gotujemy na twardo ,studzimy,obieramy ze skorupki.Dzielimy na połówki i układamy w platerze lub w naczyniu w którym podamy. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie al. dente studzimy układamy różyczki na jajku.Z pora odkrajamy część białą i to ją przekrajamy na pół wzdłuż myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w piórka drobno kroimy posypujemy brokuła.Z majonezu i jogurtu naturalnego robimy sosik do którego wyciskamy obrane ząbki czosnku,dokłanie łączymy ze sobą i tak przygotowanym sosem polewamy naszą potrawę.Możemy dodać ale nie koniecznie szczypior,który siekamy drobno i posypujemy nim wierzch.Pozostawimy na 30 minut w lodówce i jest gotowe do podania z białym lub czarnym pieczywem.Smacznego :)