Składniki:
cebula, 1
boczek wędzony, 15 dag
gałka muszkatołowa, do smaku
jajko, 1
olej,
ziemniaki, 1kg
wafle tortowe, 1 op
bułka tarta,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Aneta (Warszawa)
(Głosów: 257)
Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać do nich skwarki z cebulą oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką.