Przepis konkursowy

ZIEMNIAKI W WAFLU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
cebula, 1
boczek wędzony, 15 dag
gałka muszkatołowa, do smaku
jajko, 1
olej,
ziemniaki, 1kg
wafle tortowe, 1 op
bułka tarta,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Aneta (Warszawa)
(Głosów: 257)


Zostań mistrzem kuchni

Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać do nich skwarki z cebulą oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką.
Stek z angusa australijskiego z sosem z czerwonego pieprzu
Stek z angusa...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 8
Jesienny Jabłecznik
Jesienny Jabłecznik
30-60 min. 6 średni
Głosów: 9
Tarta owocowa z kremem budyniowym
Tarta owocowa z kremem...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 2
Ciastka twarogowe z marmoladą
Ciastka twarogowe z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 11
Cukinia faszerowana dynią i mięsem mielonym
Cukinia faszerowana...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 16
Grillowane drobiowe sakiewki i pełnoziarnisty makaron z pesto
Grillowane drobiowe...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 121