Składniki:
bulion, 800 ml
mleko kokosowe, 400 ml
szalotka, 1 szt
ząbki czosnku, 3 szt
świeży imbir, 3 cm
kurkuma, 1 łyżeczka
mielona trawa cytrynowa, 1 łyżeczka
kmin rzymski, 1 łyżeczka
kolendra, 1/2 łyżeczki
sos rybny, 2 łyżki
sok z limonki, 1/2 szt
brązowy cukier, 1 łyżeczka
pierś z kurczaka, 300 g
makaron do dań azjatyckich, 160 g
olej do smażenia, do smaku
papryczka chili, 1 szt
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agata (Warszawa)
(Głosów: 35)
W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ogień wyłączamy i dodajemy makaron, mieszamy. Po 3 minutach zupa jest gotowa do podania.