STEK Z TUŃCZYKA W SKORUPCE Z PIEPRZU, PODANY Z BOBEM I RAKAMI, EMULSJĄ Z SZAMPANA I PIANĄ Z MLEKA KOKOSOWEGO
Składniki:
Tuńczyk świeży, 200g
Bób świerzy, 100g
szyjki rakowe w zalewie, 50g
pomidory suszone w oleju, 100g
limonka, 3szt.
szampan wytrawny, 200ml
masło, 200g
kromki chleba tostowego, 10szt
pieprz cytrynowy, 2 łyżki
mleko kokosowe, 100ml
tymianek świerzy, 10g
cebula biała, 100g
sól, pieprz , do samku
cukier, 1 łyżka
mleko krowie, 50ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: trudny
Autor:
Łukasz (Białystok)
(Głosów: 208)
Tuńczyka dzielimy na 2 filety po 100 g, marynujemy w odrobinie soli i zalewy od suszonych pomidorów przez oko 1 godzinę. Tosty pieczemy w piekarniku( lub suszymy) następnie studzimy i robimy z nich trochę grubszą tartą bułkę( najlepiej do tego nadaje się blender z pojemnikiem do kruszenia lodu). Do otrzymanej bułki dodajemy 150 g masła i pieprz cytrynowy i ucieramy razem, a powstałą masę wałkujemy między dwoma kawałkami pergaminu do pieczenia na pożądaną grubość. Bób parzymy przez około minutę w osolonej wrzącej wodzie, po czym hartujemy w zimnej i obieramy ze skórki. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w dużą kostkę, przesmażamy chwilę na maśle, zalewamy szampanem i dodajemy tymianek, gotujemy przez ok 10 minut na wolnym ogniu po czym cedzimy przez sitko. Z cukru robimy karmel o delikatnym brązowym kolorze, po czym dodajemy sok wyciśnięty z limonek tak żeby całość stworzyła lekko gęsty płyn, dodajemy do tego wcześniej ugotowanego szampana. Tuńczyka obsmażamy przez chwilę z obu stron, po czym na wierzchu kładziemy wycięty plasterek z wcześniej przygotowanej masy z bułki, wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C**(3 minuty- lekko wysmażony/5 minut- średnio wysmażony/7 minut- dobrze wysmażony) Bób, pomidory i szyjki rakowe przesmażamy na łyżce oleju z suszonych pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Emulsję z szampana podgrzewamy do wrzenia, po czym wrzucamy do środka kawałek zimnego masła (30-40 g) i na wyłączonym już ogniu powoli rozpuszczam.
Mleko kokosowe i krowie podgrzewamy razem do temp ok 80 stopni(to tak na oko ważne jest żeby nie zawrzało, jeżeli mamy w domu ekspres do kawy ze spieniaczem mleka można to też zrobić w ten sposób :) Prezentacja dania - w głębokim talerzu( taki jak np do makaronów) na dno wylewamy parę łyżek emulsji, na to kładziemy porcję bobu na którym układamy tuńczyka. Dookoła zaś łyżką rozprowadzamy pianę, całość można udekorować cienkim wąsem szczypiorku bądź gałązką rozmarynu. Smacznego!!! :D