Składniki:
Jajka, 3 szt
Cukier waniliowy, 1 opakowanie
Cukier biały, 0.5 szklanki
Mąka pszenna, 3/4 szklanki
Mąka ziemniaczana, 1/4 szklanki
Proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Maliny, 1 szklanka
Serek Mascarpone, 1 opakowanie
Cukier puder, 1 szklanka
Śmietana 30%, 200ml
Galaretka, 2 opakowania
Kakao, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Mateusz (Strzyżów)
(Głosów: 4032)
Biszkopt czekoladowy: Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy cukier waniliowy i biały. Po ubiciu piany dodajemy powoli żółtka mieszając na najmniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (ok. 22 cm). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut. W tym czasie gotujemy wodę i mieszamy w niej galaretki według proporcji na opakowaniu. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Masa: Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Następnie na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serka i miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Gotową masę wkładamy do lodówki. Maliny płuczemy delikatnie pod wodą i odsączamy z jej nadmiaru. Upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy malinami, następnie zalewamy masą serową. Zastygającą galaretkę wylewamy na wierzch tortu. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego!