Składniki:
jajka Ale jaja, 3 szt
mąka, 1,5 szklanki
masło, 5 dag
cukier puder, 1 szklanka
sól, szczypta
śmietana 30%, 0,5 szklanki
cukier kryształ, 1 łyżka
cukier waniliowy, 1 łyżka
jabłka , 1 szt
sok z cytryny, 5 dag
brzoskwinie z puszki, do dekoracji
winogrona,
mięta,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Renata (Kraków)
(Głosów: 11)
Do miski przesiać 25 dag mąki, posiekać z zimnym masłem, wbić 1 jajko Ale Jaja, dodać 1 łyżkę śmietany, cukier puder i szczyptę soli. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do formy na tartę dno nakłuć widelcem. Przykryć krążkiem papieru, obciążyć fasolą i zapiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 minut. Do pozostałej śmietany wbić 2 jajka Ale Jaja, dodać 2 łyżki mąki, cukier kryształ oraz cukier waniliowy, wszystko razem dokładnie zmiksować. Jabłka pokroić w cienkie plasterki, włożyć na moment do wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny, osączyć. Plasterki jabłek zwijać w kształt róży, zakładając jeden płatek do połowy drugiego. Brzoskwinie z puszki osączyć z syropy, pokroić na mniejsze kawałki. Na podpieczone ciasto wylać przygotowaną masę śmietanową, ułożyć róże z jabłek i cząstki brzoskwiń. Włożyć ponownie do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną i ostudzoną tartę ozdobić świeżymi owocami i listkami mięty. SMACZNEGO!