Składniki:
Mak, 40dkg
Bułka tarta, 8 łyżek
Jajka, 10 sztuk
Masło roślinne, 1 opakowanie
Kawa rozpuszczalna, 3 łyżki
Cukier puder, 3 łyżki
Woda, 4 łyżki
Cukier, 8 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Magdalena (cieciszew)
(Głosów: 924)
Mak parzymy,skręcamy 3 razy (lub po prostu kupujemy mak już skręcony) .8 żółtek ucieramy z cukrem z roślinnym,białka ubijamy na piane.Zmielony mak przekładamy do miski,dodajemy żółtka i pianę z białek, delikatnie mieszamy. Brytwankę obkładamy papierem i wylewamy ciasto.Pieczemy w 180stopniach przez 60 minut
Krem: masło ubijamy z cukrem pudrem dodajemy 2 żółtka (kawę rozpuszczamy w wodzie, studzimy). Dodajemy do masy. Po upieczeniu ciasto makowe studzimy. Przekładamy kremem maślanym. Dekorujemy. Smacznego