Przepis konkursowy

TORT MAKOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mak, 40dkg
Bułka tarta, 8 łyżek
Jajka, 10 sztuk
Masło roślinne, 1 opakowanie
Kawa rozpuszczalna, 3 łyżki
Cukier puder, 3 łyżki
Woda, 4 łyżki
Cukier, 8 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Magdalena (cieciszew)
(Głosów: 924)


Zostań mistrzem kuchni

Mak parzymy,skręcamy 3 razy (lub po prostu kupujemy mak już skręcony) .8 żółtek ucieramy z cukrem z roślinnym,białka ubijamy na piane.Zmielony mak przekładamy do miski,dodajemy żółtka i pianę z białek, delikatnie mieszamy. Brytwankę obkładamy papierem i wylewamy ciasto.Pieczemy w 180stopniach przez 60 minut Krem: masło ubijamy z cukrem pudrem dodajemy 2 żółtka (kawę rozpuszczamy w wodzie, studzimy). Dodajemy do masy. Po upieczeniu ciasto makowe studzimy. Przekładamy kremem maślanym. Dekorujemy. Smacznego
Pasta z wątróbki drobiowej
Pasta z wątróbki...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 10
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 130
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 10
Pierś z rozmarynem
Pierś z rozmarynem
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 13
Stek z tuńczyka w skorupce z pieprzu, podany z bobem i rakami, emulsją z szampana i pianą z mleka kokosowego
Stek z tuńczyka w...
30-60 min. 2 trudny
Głosów: 208
Soczysta pierś z kurczaka z aromatycznymi ziemniaczkami i papryką
Soczysta pierś z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2