Składniki:
Ciasto francuskie , Jedno opakowanie
Pierś z kurczaka, Jedna
Pomidorki koktajlowe , 125g
Niebieski ser pleśniowy, 100g
Suszone pomidory, 100g
Czosnek, 2 ząbki
Żółtko , 1 duże
Zioła prowansalskie, 2 łyżki
Oliwa, 1 łyżka
Sól, pieprz, Do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Aleksandra (SIEDLCE)
(Głosów: 2017)
Pokroić pierś z kurczaka w krótkie paski, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich(resztę zostawić na posypanie przed pieczeniem). Pokroić drobno czosnek i suszone pomidory w plastry. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pierś z kurczaka, dodając czosnek i suszone pomidory. Wystudzić całość, pozbywając się nadmiaru tłuszczu(kładąc na ręcznik papierowy). Wykroić prostokąty(rozmiar według apetytu) i cienkie paseczki z ciasta francuskiego. Położyć je na papierze do pieczenia. Ułożyć paseczki na bokach prostokątów i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Wypełnić środek ciasta francuskiego ostudzonym kurczakiem, pokrojonym serem pleśniowym i połówkami pomidorków, posypać ziołami prowansalskimi. Piec w nagrzanym piekarniku(180 stopni) aż do nabrania przez ciasto złocistego koloru.
Polecam podawać ze świeżą sałatą.
Smacznego!