Przepis konkursowy

RAMKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO WYPEŁNIONE PYSZNOŚCIAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ciasto francuskie , Jedno opakowanie
Pierś z kurczaka, Jedna
Pomidorki koktajlowe , 125g
Niebieski ser pleśniowy, 100g
Suszone pomidory, 100g
Czosnek, 2 ząbki
Żółtko , 1 duże
Zioła prowansalskie, 2 łyżki
Oliwa, 1 łyżka
Sól, pieprz, Do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Aleksandra (SIEDLCE)
(Głosów: 2017)


Zostań mistrzem kuchni

Pokroić pierś z kurczaka w krótkie paski, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich(resztę zostawić na posypanie przed pieczeniem). Pokroić drobno czosnek i suszone pomidory w plastry. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pierś z kurczaka, dodając czosnek i suszone pomidory. Wystudzić całość, pozbywając się nadmiaru tłuszczu(kładąc na ręcznik papierowy). Wykroić prostokąty(rozmiar według apetytu) i cienkie paseczki z ciasta francuskiego. Położyć je na papierze do pieczenia. Ułożyć paseczki na bokach prostokątów i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Wypełnić środek ciasta francuskiego ostudzonym kurczakiem, pokrojonym serem pleśniowym i połówkami pomidorków, posypać ziołami prowansalskimi. Piec w nagrzanym piekarniku(180 stopni) aż do nabrania przez ciasto złocistego koloru. Polecam podawać ze świeżą sałatą. Smacznego!
Cebularze
Cebularze
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 256
Kluseczki penne
Kluseczki penne
30-60 min. 4 średni
Głosów: 12
Krewetki w boczku z grilla z orzeźwiającą sałątką z grejpfruta
Krewetki w boczku z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 632
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6
Makaron z sosem serowym
Makaron z sosem serowym
30 min. 4 łatwy
Głosów: 20
Grillowany łosoś w marynacie ziołowej podawany z makaronem nitki
Grillowany łosoś w...
30 min. 4 średni
Głosów: 20