Składniki:
Makaron typu penne , 500g
Piers z kurczaka , 300g
Pomidorki koktajlowe, 1opakowanie
1 Brokuł,
Ser lazur, 50g
Śmietana 18%, 5 lyzek
Sól, pieprz,
Żółty ser, 2-3plastry
Oregano,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Tomasz (Łabunie)
(Głosów: 54)
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni do zarumienienia. Do kurczaka na patelni wsypujemy rozkruszony ser lazur i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko na małym ogniu, aż do rozpuszczenia sera.
Makaron gotujemy al dente. Przy okazji możemy wykorzystać wrzątek do ugotowania naszego brokuła, dlatego pod koniec gotowania makaronu wrzucamy umyte różyczki na ok. 2-3 minuty. Odcedzamy.
Makaron, brokuły i kurczaka w sosie śmietanowo-lazurowym wykładamy do naczynia żaroodpornego. Możemy wszystko lekko delikatnie przemieszać. Na wierzch układamy umyte i rozkrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dla podkreślenia smaku między pomidorki możemy położyć parę pasków żółtego sera, a całość delikatnie posypać oregano lub przyprawa z suszonymi pomidorami.
Zapiekamy ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!