Składniki:
mąka pszenna babuni, 50 dag
margaryna tortowa, 1 kostka
śmietana 12% mleczna dolina, 1 szklanka
białko jaja Ale jaja, 1 białko
mak, trochę do nózek grzybków
krem karpatkowy lub budyń, do wypełnienia grzybków
polewa czekoladowa, do oblania kapeluszy
rodzynki, do nadzienia nóżek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Justyna (Nowy Staw)
(Głosów: 17)
W wolne popołudnia lubię z moją córeczką gotować, piec. Ostatnio miałyśmy świetną zabawę przy robieniu grzybków. W końcu mamy sezon na grzyby. Trochę czasochłonne,ale wyglądają i smakują rewelacyjnie! Mąkę,margarynę,śmietanę i odrobinę cukru posiekać,zagnieść ciasto i wstawić na godzinkę do lodówki. Po schłodzeniu ciasta rozwałkować i wygnieść z niego szklanka i foremką do babeczek krążki. Krążkami wyciętymi szklanką oblepić zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec na złoty kolor po czym zdjąć z foremki. Wyciąć korkiem od wódki środki z krążków wykrojonych foremką i upiec je na blaszce wysmarowanej tłuszczem.Wyciąć szklanką kółko,nałożyć rodzynki i uformować z rulonu ciasta trzonki grzybka,po czym namoczyć końcówki w białku i maku,upiec na blaszce. Do upieczonych kapeluszy nakładamy dowolny krem w moim przypadku jest to gotowy krem karpatkowy firmy Gellwe i przykrywamy je krążkami z dziurką,wkładamy ogonek formując grzybka. Kapelusz polewamy polewą czekoladową. Smacznego!