Składniki:
masło klarowane, 3 łyżki
mąka pszenna, 3 łyżki
mleko, 1 szklanka
serek mascarpone, 150 g
gałka muszkotołowa mielona, szczypta
świeżo mielony pieprz, szczypta
duże, jędrne, czerwone papryki, 2 sztuki
pomidory Pelati bez skóry, 150 g
cukier, szczypta
sól, do smaku
papryczka chili, czerwona, 1 sztuka
suszony tymianek, szczypta
czosnek, 1 ząbek
oliwa, 4 łyżki
batat, 1 sztuka
młoda cukinia, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
sól, pieprz, do smaku
suszony tymianek, szczypta
oliwa, 3 łyżki
pomidorki daktylowe, 20 sztuk
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Kasia (Świdwin)
(Głosów: 3933)
SOS BESZAMELOWY: z reguły sos beszamelowy jest mdły. Mój taki nie jest. ;) W rondelku rozpuszczam masło i wysypuję mąkę, mieszam dolewając mleko. Powstanie gładki beszamel, który zestawiamy z ognia. Następnie dodajemy mascarpone, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej i mieszamy do połączenia składników.
SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI: paprykę myję i albo opiekam ją nad gazem, albo wkładam do piekarnika, potem wkładam do woreczka foliowego, aby papryka się sparzyła, a skórka ładnie odeszła. Na patelnię wlewam oliwę i posiekany drobno czosnek i podgrzewam, dodając pomidory pelati i zmieloną w maszynce pieczoną paprykę. Doprawiam cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy nadmiar płynu odparuje wtedy sos jest gotowy.
PRZYGOTOWANIE: batata obieramy i kroimy na plastry grubości ok. 2 mm, zalewamy zimną wodą, dodając sól i plasterki czosnku, gotujemy al dente. Delikatnie wyciągamy z wrzątku, osuszamy. Młodej cukinii nie obieramy, ponieważ zależy nam na kontraście kolorystycznym. Myjemy cukinię. Kroimy w podłużne plastry i blanszujemy ją we wrzącej wodzie przez 2 minuty, aby była bardziej plastyczna ale nadal pozostawała chrupiąca. Na blaszce ustawiamy ramekiny wyłożone papierem do pieczenia i po kolei wykładamy plaster batatu, sos beszamelowy, plastry cukinii, sos beszamelowy, plaster batatu, sos z pieczonej papryki, beszamel i plastry cukinii, a na wierzchu pomidorki przekrojone na pół skropione obficie oliwą, i szczodrze oprószone solą i pieprzem z dodatkiem suszonego tymianku. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 180 st.