Przepis konkursowy

OWOCOWA BEZA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
białka , 8 szt.
cukier , 0,5 kg
sól, szczypta
serek mascarpone , 250 g
śmietana 36 %, 300 g
owoce (maliny, borówki), 0,5 kg
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Karolina (Warszawa)
(Głosów: 42)


Zostań mistrzem kuchni

Zaczynamy od przygotowania blatów bezowych. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie kontynuujemy ubijanie dosypując stopniowo, po łyżce, cukier puder. Kończymy ubijanie, aż cały cukier zostanie dodany do białek.Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy około 23 cm – np. obrysowując talerz, bądź dolną część okrągłej foremki do ciasta. Papier kładziemy na blachach do pieczenia. Za pomocą łyżki wypełniamy okręgi pianą białkową, na każdy okrąg nakładamy taką samą ilość piany. Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st.C i lekko uchylamy drzwiczki aby była cyrkulacja powietrza. Suszymy bezy do skutku (mi to zajęło kilka godzin).Ubijamy śmietankę i dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolity krem. Gotowy blat bezowy kładziemy na paterze, na nim rozsmarowujemy krem i układamy maliny i borówki, gęsto na całej powierzchni kremu.Drugi blat smarujemy od spodnie strony kremem i kładziemy delikatnie na owocach. Na wierzchnim blacie, kładziemy cienką warstwę kremu i układamy na nim dekoracyjnie maliny i borówki.
Polędwiczka wieprzowa z orzechami
Polędwiczka wieprzowa...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4544
Pierś z kurczaka po królewsku
Pierś z kurczaka po...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 61
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i żurawiną
Sałatka z tuńczykiem,...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Bułeczki z fetą
Bułeczki z fetą
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 4485
Łosoś na sałatce z pora w pistacjach
Łosoś na sałatce z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 25
Biszkoptowa bomba
Biszkoptowa bomba
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2