Składniki:
białka , 8 szt.
cukier , 0,5 kg
sól, szczypta
serek mascarpone , 250 g
śmietana 36 %, 300 g
owoce (maliny, borówki), 0,5 kg
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Karolina (Warszawa)
(Głosów: 42)
Zaczynamy od przygotowania blatów bezowych. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie kontynuujemy ubijanie dosypując stopniowo, po łyżce, cukier puder. Kończymy ubijanie, aż cały cukier zostanie dodany do białek.Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy około 23 cm – np. obrysowując talerz, bądź dolną część okrągłej foremki do ciasta. Papier kładziemy na blachach do pieczenia. Za pomocą łyżki wypełniamy okręgi pianą białkową, na każdy okrąg nakładamy taką samą ilość piany.
Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st.C i lekko uchylamy drzwiczki aby była cyrkulacja powietrza. Suszymy bezy do skutku (mi to zajęło kilka godzin).Ubijamy śmietankę i dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolity krem. Gotowy blat bezowy kładziemy na paterze, na nim rozsmarowujemy krem i układamy maliny i borówki, gęsto na całej powierzchni kremu.Drugi blat smarujemy od spodnie strony kremem i kładziemy delikatnie na owocach. Na wierzchnim blacie, kładziemy cienką warstwę kremu i układamy na nim dekoracyjnie maliny i borówki.