Składniki:
Stek z tuńczyka, ok. 250g
Marchewka, 2 sztuki
Ziemniaki, 4-5 sztuk
Jarmuż, 1-2 liście
Kukurydza, 1 kolba
Masło, 70g
Sól, pieprz, rozmaryn, do smaku
Oliwa z oliwek,
Olej sezamowy,
Mleko, 1/5 szklanki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Ewa (Warszawa)
(Głosów: 4213)
Zaczynamy od przygotowania marynaty do tuńczyka: łyżkę lub dwie oliwy z oliwek mieszamy z pieprzem i solą, dodajemy rozmaryn (najlepiej świeży, ale można też użyć suszonego). Za pomocą pędzelka pokrywamy tuńczyka marynatą i wstawiamy na ok. 15-20 minut do lodówki.
W tym czasie gotujemy kukurydzę: do dużego garnka wypełnionego wodą wsypujemy ok. pół łyżki stołowej soli i pół łyżeczki cukru. Wrzucamy kukurydzę do gotującej się wody i gotujemy do miękkości ziaren.
Gotujemy również ziemniaki (pokrojone w drobną kostkę i osolone), które po ugotowaniu odcedzamy. Dodajemy masło (ok. 40 g) i mleko, po czym blendujemy na gładką masę.
W małym rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy na nim starta marchewkę aż zmięknie (musi dać się rozsmarować w palcach). Tak przygotowaną marchewkę zdejmujemy z ognia i również blendujemy.
Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i podsmażamy na niej kukurydzęNastępnie na oczyszczonej patelni smażymy stek - ok. 1,5 minuty z każdej strony wystarczy, zależy to jednak od naszych preferencji co do stopnia wysmażenia.
Na talerzu układamy porwane liście jarmużu i polewamy je olejem sezamowym. Na liściach układamy pokrojoną w plastry kukurydzę, tak, by tworzyła kwiatki. Wykładamy również musy z ziemniaków i marchewki. Na koniec układamy stek.