Przepis konkursowy

STEK Z TUŃCZYKA Z MUSEM MARCHEWKOWYM I ZIEMNIACZANYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Stek z tuńczyka, ok. 250g
Marchewka, 2 sztuki
Ziemniaki, 4-5 sztuk
Jarmuż, 1-2 liście
Kukurydza, 1 kolba
Masło, 70g
Sól, pieprz, rozmaryn, do smaku
Oliwa z oliwek,
Olej sezamowy,
Mleko, 1/5 szklanki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Ewa (Warszawa)
(Głosów: 4213)


Zostań mistrzem kuchni

Zaczynamy od przygotowania marynaty do tuńczyka: łyżkę lub dwie oliwy z oliwek mieszamy z pieprzem i solą, dodajemy rozmaryn (najlepiej świeży, ale można też użyć suszonego). Za pomocą pędzelka pokrywamy tuńczyka marynatą i wstawiamy na ok. 15-20 minut do lodówki. W tym czasie gotujemy kukurydzę: do dużego garnka wypełnionego wodą wsypujemy ok. pół łyżki stołowej soli i pół łyżeczki cukru. Wrzucamy kukurydzę do gotującej się wody i gotujemy do miękkości ziaren. Gotujemy również ziemniaki (pokrojone w drobną kostkę i osolone), które po ugotowaniu odcedzamy. Dodajemy masło (ok. 40 g) i mleko, po czym blendujemy na gładką masę. W małym rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy na nim starta marchewkę aż zmięknie (musi dać się rozsmarować w palcach). Tak przygotowaną marchewkę zdejmujemy z ognia i również blendujemy. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i podsmażamy na niej kukurydzęNastępnie na oczyszczonej patelni smażymy stek - ok. 1,5 minuty z każdej strony wystarczy, zależy to jednak od naszych preferencji co do stopnia wysmażenia. Na talerzu układamy porwane liście jarmużu i polewamy je olejem sezamowym. Na liściach układamy pokrojoną w plastry kukurydzę, tak, by tworzyła kwiatki. Wykładamy również musy z ziemniaków i marchewki. Na koniec układamy stek.
SŁODKI PAJĄCZEK-TORCIK TIRAMISU
SŁODKI PAJĄCZEK-TORCIK...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 28
Bananowo-sernikowe marzenie z wiśniową sorbetową galaretką
Bananowo-sernikowe...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 9
Kurczak w makaronowej tafli
Kurczak w makaronowej...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 9
Sup Hed czyli tajska zupa grzybowa
Sup Hed czyli tajska...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 69
Wegetariańskie zielone burgery z soczewicy
Wegetariańskie zielone...
30 min. 4 średni
Głosów: 86
Rozgrzewająca zupa gulaszowa
Rozgrzewająca zupa...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 59