Składniki:
pierś z kurczaka, 2 małe
fasolka szparagowa, ok.200 g
ziemniaki, ok. 500 g
pomidor, 2
baby szpinak, 2 garści
sos knorr do sałatek - włoski, pół opakowania
oliwa z oliwek, 3 łyżki
sól, pieprz, do smaku
przyprawa do potraw z ziemniaków Prymat, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Poznań)
(Głosów: 0)
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni (termoobieg). Przygotowujemy kurczaka - mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Doprawiamy jedynie solą i pieprzem, i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30-50 min w zależności od wielkości fileta. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je wzdłuż, w łódeczki. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do chwili, aż będą lekko ugotowane. Odcedzamy, przerzucamy do brytfanki, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy razem z kurczakiem, aż będą ładnie przyrumienione. W tym samym czasie gotujemy fasolkę, aż będzie al dente. Gdy wszystko jest już gotowe, kroimy pomidorka, myjemy szpinak i układamy sobie na talerzu. Wykładamy pozostałe składniki - mięsko (rwiemy na kawałeczki lub kroimy w plastry), ziemniaki i fasolkę szparagową. Całość (lub tylko mięsko - tak, mięsko ;) polewamy przygotowanym sosem włoskim Knorr. Gotowe - smacznego!!!