Składniki:
Pierś z kaczki, 200g
ziemniaki, 200g
maliny mrożone, 50g
burak czerwony, 1szt.
sok pomarańczowy, 100ml
sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny, do smaku
gałązka rozmarynu,
czerwone wino, 50ml
masło, 100g
oliwa, kilka kropel
4 plastry szynki parmeńskiej,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: trudny
Autor:
Kamil (Kutno)
(Głosów: 3941)
Ziemniaki i buraka obrać, pokroić w kostkę i gotować jak puree [aż będą bardzo miekkie], w tym czasie obrabiamy pierś z kaczki, kładziemy ją na folli spożywczej solimy i polewamy oliwą i formujemy rulonik [ ciasno zwijamy ] , tak przygotowaną pierś gotujemy w 70 stopniach w garnku z wodą przez 45 min [ musimy pilnować tempeartury ], sok pomarańczowy wylewamy na patelnię i redukujemy aż powstanie syrop, szynkę pieczemy w piekarniku aż powstanie chips, kiedy wszystko mamy gotowe - robimy puree dodając odrobinę soku z rozmrożonych malin, doprawiając cukrem, masłem,solą i octem balsamicznym - pierś wyjmujemy z folii i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła [ tylko rumienimy ] następnie podlewamy czerwonym winem i zostawiamy na patelni, w tym czasie układamy wszystko według własnego uznania - propozycja na zdjęciu :) Smacznego !!!!