Składniki:
mrożone ciasto francuskie, 2szt po 300g
płatki migdałowe, 5 łyżek
roztrzepane jajko, 1szt
serek śmietankowy (typu Hochland ziołowy), .450g
serek mascarpone, 250g
siekany koperek, 1 łyżka
starta na grubej tarce cukinia, 75g
wędzony łosoś, 250g
zielony koperek w gałązkach, 5szt
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: trudny
Autor:
Małgorzata (Kościan)
(Głosów: 65)
Ciasto rozwinąć i złożyć na pół tworząc grubsze ciasto o kształcie mniej więcej kwadratu. Tortownicą (24 lub 26 cm) odciskamy koło. Możemy potem dokładniej odciąć nożem lub nożykiem do pizzy. Okrągłe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto. Można również pominąć migdały i upiec samo ciasto posmarowane jajkiem. To będzie nasz spód tortu.
Drugie ciasto wyjmujemy z opakowania i tak samo jak poprzednio składamy na pół. Tą samą obręczą tortownicy odciskamy koło i przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nożykiem do pizzy kroimy (tak jak pizzę) na 12 kawałków. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i znów posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto. Studzimy. Cukinię leciutko posolić i odłożyć na chwilę. Następnie odlać ewentualny sok. Serki śmietankowe zmiksować, dodać serek mascarpone i miksować jeszcze chwilkę. Dodać koperek i wymieszać (na tym etapie nie doprawiać!). Masę podzielić w proporcjach 1/3 i 2/3. Do 1/3 masy dodać startą cukinię i doprawić solą i pieprzem. Do 2/3 masy dodać 50 g wędzonego łososia pokrojonego w kawałki (pozostałe 200 g będzie nam potrzebne do przekładania. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji. Teraz przystępujemy do składania tego w całość. :) Na paterze układamy spód (okrągłe ciasto). Na to wykładamy masę z łososiem. Układamy na niej poszarpane plastry łososia. Na to wykładamy masę z cukinią i znów poszarpane kawałki łososia. Na wierzchu układamy trójkąty. Na każdym z nich robimy małą rozetkę z masy łososiowej i dekorujemy maleńką gałązką koperku.