Składniki:
kurczak piersi , 2 sztuki
szynka Prosciutto/ Serrano , 4 plastry
cebula , 1 sztuka
przecier pomidorowy , 2 łyżki
bazylia , 2 łyżki
śmietana 30%, 200 mililitrów
bulion drobiowy , 150 mililitrów
oliwa , 3 łyżki
ser żółty , 3 łyżki
maka pszenna , 1 łyżka
masło , 1 łyżka
cytryna sok , 1 łyżka
sól do smaku , 3 szczypty
pieprz, 2 szczypty
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ewa (Poznań)
(Głosów: 100)
Umyte i osuszone piersi, przekroić na 2 części. Oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące.Obsmażyć z każdej strony na na 2 łyżkach oliwy.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem., ułożyć sznycle.
Do tłuszczu który został na patelni dolać resztę oliwy. Delikatnie podsmażyć szynkę.Na sznyclach ułożyć po plasterku. Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu który jest na patelni.
Dodać przecier i bulion, zagotować.Zalać sznycle. posypać bazylią. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ze śmietaną, zalać sznycle i zapiekać następne 15 minut.
Podawać z ryżem .
SMACZNEGO!!!