Składniki:
średnich papryk, 5
suszonych grzybów, garść
cebule, 2
kasza jaglana, 3 torebki
sól,
pieprz,
vegeta,
czosnek, 1 ząbek
kostka rosołowa, 1 szt
Papryki myjemy i ucinamy z góry tak by powstała przykrywka następnie oczyścić z nasion. Posolić, popieprzyć nasmarować z zewnątrz masłem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Kaszę ugotować jak podano na opakowaniu. Grzyby zalać gorącą wodą następnie gotować w tej wodzie ok 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić i wypłukać co najmniej 3 razy.
Ząbek czosnku zeszklić na oleju dodać posiekaną cebulkę i usmażyć na złoty kolor. Grzyby drobno posiekać. Następnie wymieszać w misce kaszę z grzybami oraz usmażoną cebulką i przyprawić i nadziewać papryki powstałym farszem.
Przygotować szklankę bulionu z kostki rosołowej i wlać na spód naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 40 minut.