Przepis konkursowy

TARTALETKI Z FIGAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 200 g
mieszanka orzechów, 50 g
masło, 200 g
cukier puder, 75 g
biała czekolada, 500 g
śmietana kremówka 30%, 250 ml
figi, 12 szt
mielone pistacje, 50 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Bartłomiej (Golkowice)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Z mąki, 170 g masła i orzechów (które trzeba wpierw zmielić) i cukru wyrabiamy ciasto do sformowania kulki, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po 30 minutach wyjmujemy, rozwałkowujemy i wycinamy 12 dużych kółek ( większych niż nasze foremki do tartaletek). Foremki smarujemy lekko masłem i wyklejamy naszym ciastem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, nakłuwamy widelcem, przykrywamy krążkami papieru do pieczenia i wysypujemy specjalnymi fasolkami do pieczenia. Pieczemy na dolnym poziomie 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, zdejmujemy papier z fasolkami i dopiekamy kolejne 7-10 minut do uzyskania złotego koloru. Tartaletki odstawiamy, studzimy i po wystygnięciu delikatnie wyjmujemy z foremek. Białą czekoladą kruszymy/siekamy na drobno, przerzucamy do miski i zalewamy gorącą ( podgrzaną w garnku ) kremówką. Po minucie zaczynamy mieszać, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Wtedy dodajemy 30g masła i ponownie mieszamy aż uzyskamy lśniący, lejący się krem. Do każdej tartaletki wlewamy po 2 łyżki czekolady, na środek wkładamy po umytej dużej fidze, dociskamy lekko i zalewamy resztą czekolady równo z brzegami tartaletek. Jak czekolada lekko zastygnie ( po 5-10 minutach ) posypujemy ją zmielonymi pistacjami. Teraz całość wędruje na 12h do lodówki do zastygnięcia.
Stek z tuńczyka w skorupce z pieprzu, podany z bobem i rakami, emulsją z szampana i pianą z mleka kokosowego
Stek z tuńczyka w...
30-60 min. 2 trudny
Głosów: 208
Kolorowe placki
Kolorowe placki
30 min. 4 łatwy
Głosów: 73
Egzotyczne curry z kurczakiem
Egzotyczne curry z...
30 min. 4 średni
Głosów: 73
Szarlotka z papierówką czyli z odmianą uprawną jabłoni domowej.. na maśle z pestkami dyni i sezamem.
Szarlotka z papierówką...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 29
Pierś z gęsi duszona z jabłkiem, w sosie miodowym
Pierś z gęsi duszona z...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 3701
Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem
Sałatka z kapusty...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 216