Składniki:
mąka pszenna, 200 g
mieszanka orzechów, 50 g
masło, 200 g
cukier puder, 75 g
biała czekolada, 500 g
śmietana kremówka 30%, 250 ml
figi, 12 szt
mielone pistacje, 50 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Bartłomiej (Golkowice)
(Głosów: 2)
Z mąki, 170 g masła i orzechów (które trzeba wpierw zmielić) i cukru wyrabiamy ciasto do sformowania kulki, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po 30 minutach wyjmujemy, rozwałkowujemy i wycinamy 12 dużych kółek ( większych niż nasze foremki do tartaletek). Foremki smarujemy lekko masłem i wyklejamy naszym ciastem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, nakłuwamy widelcem, przykrywamy krążkami papieru do pieczenia i wysypujemy specjalnymi fasolkami do pieczenia. Pieczemy na dolnym poziomie 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, zdejmujemy papier z fasolkami i dopiekamy kolejne 7-10 minut do uzyskania złotego koloru. Tartaletki odstawiamy, studzimy i po wystygnięciu delikatnie wyjmujemy z foremek. Białą czekoladą kruszymy/siekamy na drobno, przerzucamy do miski i zalewamy gorącą ( podgrzaną w garnku ) kremówką. Po minucie zaczynamy mieszać, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Wtedy dodajemy 30g masła i ponownie mieszamy aż uzyskamy lśniący, lejący się krem. Do każdej tartaletki wlewamy po 2 łyżki czekolady, na środek wkładamy po umytej dużej fidze, dociskamy lekko i zalewamy resztą czekolady równo z brzegami tartaletek. Jak czekolada lekko zastygnie ( po 5-10 minutach ) posypujemy ją zmielonymi pistacjami. Teraz całość wędruje na 12h do lodówki do zastygnięcia.