Składniki:
Ryż do risotto arborio, 300 g
Borowiki, 300 g
Cebula, 1 duża
Bulion warzywny, 1,5 szklanki
Białe wino, 100 ml
Długodojrzewajacy twardy ser, 100 g
oliwa, 2 łyżki
masło, 1 łyżka
sól, do smaku
pieprz, do smaku
pietruszka, pęczek
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ma oleju. Następnie dodać pokrojone w kostkę borowiki (mogą być kozaki lub podgrzybki) i dalej smażyć. Następnie dodać ryż do risotto arborio i jeszcze podsmażyć 5 minut. Wlać wino zmniejszyć moc palników przykryć i dusić 5 minut. Dodać bulion warzywny i dalej dusić, aż ryż będzie miękki. Dodać starty ser, łyżkę masła, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i od razu podawać. Posypać natką pietruszki. Smacznego!