Składniki:
ziemniaki średniej wielkości, 6 szt
filety z dorsza atlantyckiego , ok 500g
pomidor, 1szt
posiekana natka pietruszki, 1 łyżka
oliwa z oliwek, 4 łyżki
tarty parmezan lub ser grana padano, 2 łyżki
bułka tarta , 3 łyżki
sól, pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Ożarów Mazowiecki)
(Głosów: 3)
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plasterki grubości ok. pół centymetra.Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut. Odcedzić. Rozmrożonego dorsza pokroić na porcje, posolić i popieprzyć do smaku. Pomidora umyć, pokroić na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, wyłożyć równa warstwą ziemniaki. Na ziemniaki położyć plasterki pomidora, na pomidora kawałki dorsza. Przykryć folią aluminiową. Zapiekać w temperaturze 180 stopni 20 minut. W tym czasie wymieszać 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki parmezanu, łyżkę natki z pietruszki i 3 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowaną masę wyłożyć na kawałki dorsza w ten sposób by utworzyły pierzynkę. Zapiekać dalej przez 10 minut już bez przykrycia. Po 10 włączyć w kuchence grill lub termoobieg i zapiekać kolejne 3 minuty (by pierzynka była chrupiąca). Smacznego!!!