Składniki:
ciasto francuskie, 1 opakowanie
szynka maślana, Sokołów, około 4 plastrów
ser topiony Maasdamer, około 1 opakowania
jajo Ale Jaja, 1 szt.
mak, 1 łyżeczka
sezam, 1 łyżeczka
siemię lniane, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Malina (Tuchola)
(Głosów: 10)
Ciasto rozwałkować najcieniej jak można. Na jednej połowie (górna część prostokąta) ułożyć plastry szynki - jeden przy drugim. Na plastrach szynki rozsmarować serek. To wszystko przykryć drugą połową ciasta (dolną częścią prostokąta). Delikatnie rozwałkować. Nie przejmować się, gdy ciasto pęknie i wyjdzie ser - ładnie się wówczas zrumieni podczas pieczenia. Rozmąconym jajkiem posmarować ciasto, posypać makiem, sezamem i siemieniem lnianym (nie trzeba używać wszystkich posypek). Pociąć na paski (z jednej porcji wychodzi około 16 pasków). Paski poskręcać i upiec. Piec w temperaturze około 220 st. C przez 15-20 minut.