Składniki:
podwójna pierś z kurczaka, 1 szt.
pieczarki, 0,5 kg
cebula , 3 szt.
śmietanka 18 %, 250 ml.
serki topione, 3 szt.
sól, szczypta
pieprz, szczypta
przyprawa kucharek, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Krobia)
(Głosów: 22)
Filety przecinamy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy krótko na patelce na margarynie, tak aby zbytnio nam nie obeschły.
Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy 3 cebule pokrojone w kosteczkę, podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kucharkiem. Wszystko razem dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną i puszczą sok.
Do dużego garnka przekładamy podsmażone filety, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą razem z sokiem, który puściły, dodajemy serki topione, dolewamy kartonik śmietany oraz 1/3 szklanki wody.
Wszystko razem dusimy pod przykryciem około 10 minut, raz po raz mieszając aby serki się porządnie rozpuściły.
Całość zagęszczamy mąką rozprowadzoną pół na pół ze śmietanką i wodą.