Składniki:
piersi z kurczaka, 2 szt.
śmietanka 12%, 1 opakowanie (200 g.)
boczek wędzony (gotowany), kawałek (100-200 g.)
mały por, 1 szt.
makaron (np. penne), 1 opakowanie
przyprawy Prymat (zioła prowansalskie), 1 łyżeczka
kostka rosołowa drobiowa, 1 szt.
olej, 3 łyzki
pieprz, 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Patrycja (Koźmin Wielkopolski)
(Głosów: 621)
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przedzielić na dwie części (wzdłuż). Kostkę rosołową zmiażdżyć w miseczce lub moździerzu, dodać 1 łyżkę oleju i wymieszać. Piersi z kurczaka natrzeć z obu stron. Przyprawić ziołami prowansalskimi. Nie solić! Odstawić na moment do lodówki. W tym czasie boczek pokroić w cienkie plastry oraz por w pierścienie. Na patelnię wlać dwie łyżki oleju i smażyć piersi z obu stron na rumiano do momentu, aż mięso nie będzie już surowe. Zdjąć z patelni. Ugotować makaron. Na patelnię wrzucić boczek i smażyć aż się przyrumieni. Wlać śmietankę oraz dodać por. Przyprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodać do powstałego sosu kurczaka i jeszcze chwilkę pogotować. Podawaj makaron z sosem, boczkiem i porem. Na wierzch połóż pokrojonego kurczaka (można podać go w całości). Smacznego!