Przepis konkursowy

POLĘDWICZKI W SOSIE GRZYBOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
polędwica , około 1 kg
bulion (może być kostka rosołowa ), 0,5 l
suszone grzyby , 50 g
śmietana 30%, 330 ml
duża cebula , 1
sól,pieprz,przyprawa do zup w płynie,
olej,
masło i mąka do zasmażki,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Marika (Dzierawy)
(Głosów: 39)


Zostań mistrzem kuchni

Mięso kroimy w plastry o grubości około 2 cm, rozbijamy lekko ręką. Solimy, pieprzymy, z obu stron. Smażymy na oleju. SOS: Suszone grzyby wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 10 minut. Wywar z grzybów odcedzamy, dodajemy do bulionu. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulkę, gdy zmięknie dodajemy pokrojone w paski lub kostkę grzyby. Podsmażamy chwilę i wrzucamy do ciepłego bulionu wraz z usmażonymi polędwicami. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki. Ilość zasmażki zależy od tego jak gęsty lubimy sos. Następnie dodajemy śmietanę doprawiamy solą pieprzem przyprawą do zup. Polędwice podajemy z kaszą kuskus. Przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Aromatyczny łosoś pod indyjską chmurką
Aromatyczny łosoś pod...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 4402
BANANOWY KURCZAK
BANANOWY KURCZAK
30-60 min. 2 średni
Głosów: 103
Lekki sos twarożkowy - alternatywa dla majonezu
Lekki sos twarożkowy -...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4305
Sałatka Indycza
Sałatka Indycza
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2832
Twarogowo-Anansowe Pancakesy
Twarogowo-Anansowe...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 7
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Pasztet...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 3958