Składniki:
pierś z kurczaka, 2 połówki
szynka parmeńska, 2 plastry
czarne oliwki , szklanka
kapary, ok 10
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek, 3 łyżki
skórka otarta z połowy cytryny,
grubo mielona sól i pieprz,
suszona kolendra, łyżeczka
świerza mięta, łżeczka
kmin rzymski, szczypta
chleb, 2 kromki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marta (Gdańsk)
(Głosów: 93)
Wykrawamy podobnej wielkości filety z kurczaka, oprószamy solą i pieprzem. W moździerzu rozdrabniamy kolendrę, następnie siekamy miętę, dodajemy do kurczaka, polewamy oliwą (2 łyżki) i nacieramy mięso marynatą, odstawiamy i zabieramy się za tapenadę. Drobno siekamy oliwki, anchovies i kapary, przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i ścieramy z cytryny skórkę (bez białej części), wszystko razem mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy, szczyptę pieprzu i kminu rzymskiego. 2 kromki chleba kroimy na 3 części, nacieramy czosnkiem i smarujemy olejem, w którym były anchovies. Grillujemy pierś z kurczaka aż zbrązowieje (ok 15/20 min w zależności od temperatury i grubości filetów). Pod koniec dodajemy grzanki. Pierś układamy na talerzu, smarujemy tapenadą i układamy na wierzchu szynkę parmeńską, obok kładziemy grzanki.