Przepis konkursowy

BABKA CYTRYNOWO-IMBIROWA Z BIAŁYM PIEPRZEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
skórka otarta z cytryny, 2 łyżki
sok z cytryny, 2 łyżki
starty korzeń imbiru, 2 łyżeczki
mąka, 3 szkl.
soda oczyszczona, 3/4 łyżeczki
proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
mielony biały pieprz, 1-2 łyżeczki
miękkie masło, 1 szkl.
drobny cukier, 1 i 3/4 szkl.
jaja Ale Jaja, 3 szt.
maślanka, 1 szkl.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Justyna (Dąbrowa Górnicza)
(Głosów: 89)


Zostań mistrzem kuchni

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba wyjąć je z lodówki wcześniej. W małej miseczce wymieszać imbir, skórkę i sok z cytryny, odstawić. W osobnej misce przesiać mąkę i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i pieprzem. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą, gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego ucierając tak długo, aż składniki połączą się. Na bardzo małych obrotach miksera domieszać mieszankę mąki (po 1/3 porcji mąki za każdym razem) na przemian z maślanką. Na końcu dodać mieszankę cytryny z imbirem i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Foremkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką. Napełnić ciastem. Piec ok. 75-80 minut (sprawdzając ostrożnie wbitym w środek patyczkiem). Wyjąć kiedy patyczek będzie suchy. Babkę po ostudzeniu można polać lukrem z cytryny i posypać cukrem pudrem.
Faszerowana Cukinia
Faszerowana Cukinia
30 min. 4 łatwy
Głosów: 5
Muffinki z miodem i orzechami
Muffinki z miodem i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3989
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Tajska zupa z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 35
Żeberka w powidłach śliwkowych
Żeberka w powidłach...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 13
Pierś z gęsi pieczona w owocach
Pierś z gęsi pieczona...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 15
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti z tuńczykiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5