Składniki:
Składniki na bułeczki:,
masło, 50 g
mąka pszenna (najlepiej chlebowa), 3,5 szklanki
suche drożdze,
mleko , 1 i 1/4 szklanki
cukier, dwie łyżki
sól, płaska łyżeczka
kasza manna, 2 łyżki
Nadzienie:,
jajka, 4 sztuki
ser topiony w plastrach lub zwykły ser żółty, 4 plasterki
pomidor, rucola lub dowolne dodatki,
jogurt naturalnymałe opakowanie, np. Delikat lub Almette
twarożek kanapkowy śmietankowy, np. Delikat lub Almette
musztarda, 1 łyżeczka
sok z cyryny, łyżka (mniej lub więcej wg. uznania)
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Monika (Warszawa)
(Głosów: 4347)
Angielskie muffinki czyli wyborne bułeczki śniadaniowe wraz z jajkiem i warzywami tworzy idealne połączenie. Oryginalnie smaży się je na patelni w specjalnych obręczach. Ta wersja jest pieczona, więc zdrowsza. Bułeczki najlepiej przygotować wieczorem aby rano móc szybko przygotować pożywny posiłek.
Bułeczki (ok. 10 sztuk):
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, drożdże, cukier i sól.
Rozpuścić masło w mleku podgrzewając w rondelku z grubym dnem. Chwilę ostudzić.
Do mąki dolewamy przestudzone mleko z masłem jednocześnie wyrabiając mieszankę.
Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm. Szklanką lub foremką wykrawamy bułeczki, czynność powtarzając aż do wykończenia ciasta.
Do głębokiego talerza wsypujemy kaszę. Każdy z placuszków obtaczamy w niej z obu stron i odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Należy zachować odstępy między bułeczkami gdyż te jeszcze urosną.
Gotowe placuszki przykrywamy raz jeszcze ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 °C
Jajeczny środek:
Jajka rozbijamy do sylikonowych foremek na muffinku i pieczemy w 180 °C aż białko się zetnie ok. 10-15 minut.
Przygotowane wcześniej bułeczki rozkrajamy na pół. Na jednej z połówek kładziemy plasterek sera. Podpiekamy.
Do muffinki wkładamy jajko, plaster pomidora i polewamy sosem.
Sos:
Jogurt, serek, musztardę i sok z cytryny mieszamy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Można kombinować z ilością zastosowanych składników i dodatkami.
Smacznego!