Składniki:
Pomidory, 2 puszki
Ziemniaki, 500g
Czerwona papryka, 2 sztuki
Bakłażan, 1 sztuka
Mięso mielone wołowo- wieprzowe, 500g
Oliwa z oliwek, 2 łyżki
Starty żółty ser, 5 łyżek
Mielona słodka papryka, 1 łyżka
Cynamon, 1 łyżka
Sól, 0,25 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Aleksandra (Rzeszów)
(Głosów: 230)
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Bakłażana i papryki umyj i pokrój w kostkę. Mięso podsmaż na gorącej oliwie. Dodaj bakłażan, paprykę czerwoną i całość krótko podsmaż. Dodaj 2 puszki pomidorów, zagotuj. Wrzuć ziemniaki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku papryką, cynamonem i solą. Całość przełóż do posmarowanej tłuszczem formy do zapiekanek, posyp serem i zapiekaj 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.