Składniki:
oliwa z pestek winogron, 20 ml
cebula, 1 szt.
czosnek, 1 ząbek
pomidory, 5 szt.
majeranek, 3 szczypty
tymianek, 3 szczypty
klopsy wołowe, 2 opak./24 szt.
jajko, 1 szt.
otręby pszenne, 60 g
sól,
kasza jaglana, 350 g
marchew, 4 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Grzegorz (Warszawa)
(Głosów: 21)
W garnku na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę (aby się zeszkliła) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy aromat zintensyfikuje się, wrzucamy wyparzone, obrane i drobno pokrojone pomidory.
Przykrywamy i dusimy przez ok. 15 min. W tym czasie lekko osolone klopsiki obtaczamy w jajku, w otrębach,
a następnie na patelni z dodatkiem oleju krótko obsmażamy je z dwóch stron. Wrzucamy podsmażone klopsiki do garnka z pomidorami, dodajemy sól, przyprawy i gotujemy wszystko jeszcze przez ok. 20 min. Przepłukaną gorącą a następnie zimną wodą (aby pozbyć się goryczki w smaku) kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, a marchewkę obieramy i ucieramy na tarce. Słodycz marchewki i lekkość królowej kasz doskonale komponuje się z klopsikami w sosie pomidorowym zarówno wizualnie jak i smakowo. Obiad dla rodziny gotowy! Smacznego!