Składniki:
Tilapia ze skórą , 4 filety
czarny ryż , 100g
buraki, 1 sztuka
pomidory koktajlowe, 2 gałązki
cebula dymka (szczypior), 1 sztuka
ocet winny czerwony , 50ml
cukier, 50g
cytryna, 1 sztuka
Wywar warzywny , 1 kostka
czosnek , 1 ząbek
estragon lub szałwia , 1 gałązka
białe wino, 50ml
Czarny ryż gotujemy w wywarze warzywnym około 40 minut. Buraka gotujemy w całości, po ugotowaniu kroimy w kostkę około 2 cm. Cukier i ocet winny zagotowujemy redukujemy płyn o połowę i dodajemy pokrojonego wcześniej buraka całość gotujemy około 5 minut. Filet z tilapii smażymy na rozgrzanej patelni od strony skóry z dodatkiem czosnku estragonu lub szałwii około 2-3 minut , następnie przewracamy rybę na drugą stronę dodajemy gałązkę pomidorów koktajlowych i podlewamy białym winem, rybę i pomidory trzymamy na ogniu jeszcze 2 minuty i zdejmujemy. Całość dekorujemy szczypiorem z dymki. Podajemy z kawałkami cytryny. Smacznego.