Składniki:
jajka, 4 szt.
cukier , 1 szkl.
cukier waniliowy , 1 szt.
margaryna , 200 gram
płatki owsiane błyskawiczne, 1/2 szkl.
mąka , 1 szkl.
marchewka duża, 1,5 szt.
Orzeszki ziemne niesolone pokrojone drobno, 2/3 szkl.
proszek do pieczenia , 1,5 łyżeczki
jabłko duże, 2 szt.
serek śmietankowy kanapkowy , 200 gram
miód, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Kamila (Rzeszów)
(Głosów: 171)
Produkty na 20 średnich muffinek: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 1 cukier waniliowy; 200 gram margaryny; 0,5 szkl. płatków owsianych błyskawicznych; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 duża marchewka; 1/2 słoiczka jabłek prażonych (jeśli nie robiliście to użyjcie 2 dużych startych jabłek na małych oczkach); 1/2 szkl. pokrojonych orzeszków ziemnych. Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 180 stopni. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odkładamy do wystudzenia. Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Jajka ubijamy z cukrami przez około 7-8 minut na dużych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane- mieszamy mikserem na małych obrotach. Do naszej masy wlewamy rozpuszczoną, letnią margarynę, mieszamy całość. Dodajemy marchewkę, jabłka i orzeszki i ponownie dobrze mieszamy na małych obrotach. Przekładamy masę do foremek na muffinki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia. Dekoracja muffinek: 200 gram serka śmietankowego kanapkowego; 2 łyżki miodu; 1/2 marchewki - startej na małych oczkach; 1/4 szkl. pokrojonych orzeszków ziemnych. Serek mieszamy z miodem i marchewką, Ja mieszałam składniki łyżką, jeśli wolicie użyjcie miksera na małych obrotach. Dekorujemy nasze muffinki masą serową, na wierzch posypujemy orzeszkami. Smacznego :)