Składniki:
bulion warzywny, 0,5l
cebula, 1 szt
czosnek, 1 ząbek
czerwona pasta curry, 4 łyżeczki
czerwona soczewica, 1/2 szklanki
mleczko kokosowe, 1/2 puszki
przyprawa: kurkuma,
przyprawa: curry,
przyprawa: papryka słodka,
przyprawa: papryka chili ,
sos słodko ostry , 1 łyżeczka
puszka pomidorów, 1/2 puszki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Danuta (Głogów)
(Głosów: 3)
Witam, przedstawię Państwu przepis na pyszną ostrą i aromatyczną zupę krem curry z czerwoną soczewicą i mleczkiem kokosowym. Smak zupy rozgrzeje Państwa w jesienne dni, oraz dzięki jej aromat przeniesie Państwa do Azji. Na początku przygotowujemy ok. 0,5 l bulionu warzywnego. Następnie w osobnym większym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Następnie do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy ok. 4 łyżeczek czerwonej pasty curry i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajmy ok. 1/2 puszki pokrojonych pomidorów. Całość przyprawiamy kurkumą, curry oraz papryką słodką oraz ostrą. Lub zamiast ostrej papryki możemy użyć pieprzu cayenne. Całość zalewamy bulionem warzywnym tak aby nasza zupa miała konsystencję kremu. Dodajemy ok.1/2 szklanki opłukanej czerwonej soczewicy, i czekamy do zagotowania. Następnie za pomocą blendera miksujemy naszą zupę oraz dodajemy ok. 1/2 puszki mleczka kokosowego. Jeżeli konsystencja naszej zupy jest zbyt gęsta możemy regulować jej gęstość dodając więcej bulionu warzywnego lub mleczka kokosowego. Gotową zupę krem curry z czerwonej soczewicy i mleczka kokosowego podajemy dekorując natką pietruszki.