Składniki:
jogurt grecki, 2
śnieżka bita smietana, 2
mleko, 300 ml
cukier, 4 łyżki
żelatyna, 3 łyżeczki
galaretki owocowe, 2 op.
cytryna, sok z 1/2 owocu
herbatniki bonitki, 1 op.
owoce sezonowe np. truskawki, borówki, maliny, najlepiej mix, do dekoracji lub wg uznania
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Kołobrzeg-Budzistowo)
(Głosów: 276)
Mleko z lodówki przelać do miski, dodać śnieżkę, ubijać na najwyższym poziomie, dodać jogurty, dalej ubijać, dodać cukier i sok z cytryny, dalej ubijać. Do rondelka wsypać żelatynę, zalać 100 ml zimnej wody, namoczoną podgrzać na gazie i mieszać pilnując, by rozpuściła się równo, odstawić z ognia mieszając i przestudzić ok. 1-2 min. Dolać do masy i miksować tak, by dobrze się połączyła. Masę przelać na blaszkę wyłożoną herbatnikami (fajnie wyglądają kakaowe dla kontrastu) do masy można wrzucić owoce lub położyć je tylko na wierzchu po zastygnięciu masy. Galaretki owocowe przygotować wg przepisu i zalać masę.