Przepis konkursowy

JOGURTOWIEC Z OWOCAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jogurt grecki, 2
śnieżka bita smietana, 2
mleko, 300 ml
cukier, 4 łyżki
żelatyna, 3 łyżeczki
galaretki owocowe, 2 op.
cytryna, sok z 1/2 owocu
herbatniki bonitki, 1 op.
owoce sezonowe np. truskawki, borówki, maliny, najlepiej mix, do dekoracji lub wg uznania
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Kołobrzeg-Budzistowo)
(Głosów: 276)


Zostań mistrzem kuchni

Mleko z lodówki przelać do miski, dodać śnieżkę, ubijać na najwyższym poziomie, dodać jogurty, dalej ubijać, dodać cukier i sok z cytryny, dalej ubijać. Do rondelka wsypać żelatynę, zalać 100 ml zimnej wody, namoczoną podgrzać na gazie i mieszać pilnując, by rozpuściła się równo, odstawić z ognia mieszając i przestudzić ok. 1-2 min. Dolać do masy i miksować tak, by dobrze się połączyła. Masę przelać na blaszkę wyłożoną herbatnikami (fajnie wyglądają kakaowe dla kontrastu) do masy można wrzucić owoce lub położyć je tylko na wierzchu po zastygnięciu masy. Galaretki owocowe przygotować wg przepisu i zalać masę.
Sałatka z chińskiej zupki
Sałatka z chińskiej zupki
30 min. 6 łatwy
Głosów: 94
Pizza z szynką i pieczarkami
Pizza z szynką i...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 633
Bułka zapiekana z jajkiem
Bułka zapiekana z jajkiem
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 15
Bigos z kurczakiem i grzybkami
Bigos z kurczakiem i...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 1046
Piersi kurczaka zapiekane pod szynką
Piersi kurczaka...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 100
Błyskawiczna patera
Błyskawiczna patera
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 18