Składniki:
BISZKOPT:,
jajka, 5 szt
mąka, 1 szkl
cukier, 1 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
sól, szczypta
MASA CHAŁWOWA:,
mleko, 1/2 l
budyń czekoladowy z cukrem, 2 szt
margaryna, 1 szt
chałwa, 200 g
DODATKOWO:,
gorzka czekolada, 1/4 tabliczki
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy razem z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przekładamy do żółtek i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy 25 minut w 180 C. Po ostygnięciu kroimy na pół i nasączamy esencją z herbaty. MASA: Z pół litra mleka odlewamy 1 szklankę i rozrabiamy w niej budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gorącego wlewamy budyń i co chwilę mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy go z margaryną. Dodajemy pokruszoną chałwę (¼ zostawiamy do dekoracji) i lekko mieszamy łyżką. PRZEKŁADANIE: Na dolną nasączoną herbatą część biszkoptu wykładamy 2/3 masy chałwowej. Dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu (nasączonego). Ponownie wykładamy pozostałą masę rozsmarowując ją również na boki tortu. Wierzch dekorujemy pozostałą chałwą i posypujemy startą na tarce na małych oczkach czekoladą. Tort chałwowy wkładamy na godzinę do lodówki.