Składniki:
Ciasto:,
Mąka na pizze włoską, 250g
sól, 1/4 łyżeczki
letnia woda, 1/2 szkl.
oliwa, 25ml
drożdże , 10g
cukier, 1/4 łyżki
Farsz:,
ser ricotta, 3 łyżki
ostre salami, 5 plasterków
suszone pomidory, 6 sztuk
bazylia, 1 łyżeczka
oliwa,
sól,
pieprz,
Sos:,
pomidory z puszki, 1 puszka
oliwa, 2 łyżki
czosnek, 2 ząbki
bazylia, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Rafał (Lublin)
(Głosów: 2)
Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą. Połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).
Po tym czasie podziel ciasto na części ( z podanych proporcji wychodzą dwa duże pierogi). Każdą część rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek. Placki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pędzelkiem lekko natłuść oliwą. Pokrój w paski suszone pomidory i salami, ser rozkrusz widelcem.
Na połowie każdego placka, zostawiając ok. 1,5 cm odstęp od brzegu, rozłóż ricottę, salami i suszone pomidory. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i posyp bazylią. Złóż placki na pół, tak by powstał pieróg, a jego brzegi dokładnie posklejaj ze sobą, dociskając widelcem. Calzone włóż do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i piecz około 15 minut. Sos: Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia około 15 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj bazylię. Na koniec można zmiksować. Gorące calzone podawaj z sosem pomidorowym.