Składniki:
Mąka pszenna, 3 szkl.
Śmietana 18%, 160 ml
Drożdże, 60 g
Masło, 125 g
Jajka, 2 szt.
Cukier, 2 łyżki
Marmolada,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Joanna (Ustka)
(Głosów: 1723)
Zimne masło zagniatamy z mąką, następnie dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, śmietanę, jajka i całość zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta, tak aby nie lepiło się do rąk. Następnie odrywamy kawałki ciasta, które cienko wałkujemy. Za pomocą talerza wycinamy duże koło, które następnie dzielimy na 8 równych trójkątów, na których układamy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy rogaliki ok. 10 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.