Przepis konkursowy

ROGALIKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka pszenna, 3 szkl.
Śmietana 18%, 160 ml
Drożdże, 60 g
Masło, 125 g
Jajka, 2 szt.
Cukier, 2 łyżki
Marmolada,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Joanna (Ustka)
(Głosów: 1723)


Zostań mistrzem kuchni

Zimne masło zagniatamy z mąką, następnie dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, śmietanę, jajka i całość zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta, tak aby nie lepiło się do rąk. Następnie odrywamy kawałki ciasta, które cienko wałkujemy. Za pomocą talerza wycinamy duże koło, które następnie dzielimy na 8 równych trójkątów, na których układamy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy rogaliki ok. 10 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Sos do spaghetti
Sos do spaghetti
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 54
Migdałowiec
Migdałowiec
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 153
Budyniowa rozkosz podniebienia
Budyniowa rozkosz...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 561
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
30-60 min. 4 średni
Głosów: 2
Pyszna Tarta z Mascarpone
Pyszna Tarta z Mascarpone
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 181
Dyplomowy tort
Dyplomowy tort
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 64