Przepis konkursowy

ROGALIKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka pszenna, 3 szkl.
Śmietana 18%, 160 ml
Drożdże, 60 g
Masło, 125 g
Jajka, 2 szt.
Cukier, 2 łyżki
Marmolada,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Joanna (Ustka)
(Głosów: 1723)


Zostań mistrzem kuchni

Zimne masło zagniatamy z mąką, następnie dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, śmietanę, jajka i całość zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta, tak aby nie lepiło się do rąk. Następnie odrywamy kawałki ciasta, które cienko wałkujemy. Za pomocą talerza wycinamy duże koło, które następnie dzielimy na 8 równych trójkątów, na których układamy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy rogaliki ok. 10 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Dorsz smażony z cieciorką i szpinakiem baby
Dorsz smażony z...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 24
Dorsz z suszonymi pomidorami
Dorsz z suszonymi...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4210
Tort naleśnikowy
Tort naleśnikowy
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 49
Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 37
Sernik na zimno cytryny w lekką nutą mięty
Sernik na zimno...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 861
Klopsiki w cukini
Klopsiki w cukini
30-60 min. 6 średni
Głosów: 3719