Składniki:
Filet z dorsza atlantyckiego mrożony, 1 opakowanie
Mąka kukurydziana, 50 g
Cieciorka, 200 g
Cebula, 1 szt.
Czosnek, 1 ząbek
Płatki owsiane Melvit, 50 g
Ziołowy Twaróg Delikatny, 80 g
Świeży szpinak baby, 300 g
Oliwa z oliwek Soleada, 2 łyżki
Sól, 2 łyżeczka
Pieprz, 1 łyżeczka
Śródziemnomorska przyprawa do potraw Vegeta, 3 łyżki
Tymianek, 2 łyżki
Gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka
Olej rzepakowy, 200 ml
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Sabina (Gliwice)
(Głosów: 24)
Cieciorkę wsypać do garnka i zalać wodą, moczyć całą noc. Następnego dnia gotować ją w tej samej, ale lekko osolonej wodzie około 1,5 h. Filety z dorsza rozmrozić, pokroić na pół, następnie posypać przyprawą śródziemnomorską i obtoczyć w mące kukurydzianej. Smażyć na patelni w oleju rzepakowym aż do zarumienienia. Cebulę oraz czosnek posiekać i smażyć chwilę na patelni na rozgrzanej oliwie razem z tymiankiem. Następnie dorzucić cieciorkę oraz szpinak i dusić pod przykryciem około 5 min. Dodać płatki owsiane i dusić ponownie 5 min. Ściągnąć z ognia, wymieszać z ziołowym twarogiem oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Najlepiej podawać na gorąco.