Składniki:
dorsz atlantycki filet, 1 szt
marchew duża, 2 szt
cytryna, 2 plastry
sok z cytryny, 50 ml
chleb tostowy, 5 kromek
jogurt naturalny, 100 ml
majonez, 100 ml
sól, łyżeczka
pieprz biały mielony, łyżeczka
masło, 3 łyżki stołowe
olej, 3 łyżki stołowe
mięta świeża liście, 5 szt
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Jacek (Niemce)
(Głosów: 11)
Rybę należy dokładnie rozmrozić i wytrzeć delikatnie ręcznikiem papierowym, następnie oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i olej. Smażyć rybę z obu stron aż się zrumieni. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć marchewkę. Chleb tostowy pokroić w średnią kostkę i zrumienić na patelni na rozpuszczonym maśle. Jogurt, majonez, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekane liście mięty wymieszać razem aż się składniki połączą bez grudek. Na talerzu ułożyć gniazdko z marchewki. Na tym położyć zrumienioną rybę. Kilka grzanek z chleba tostowego ułożyć wokół gniazdka a dresing rozlać według uznania. Dorsza przyozdobić plastrem z cytryny.