Przepis konkursowy

SŁONECZNIKOWIEC
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 6
cukier, szklanka
mąka pszenna, szklanka
mąka ziemniaczana, 0,5 szklanki
kakao, 3 łyżki
proszek do pieczenia, łyżeczka
margaryna lub masało, 12 dag
cukier waniliowy, paczuszka
mleko, 2 łyżki
słonecznik łuskany, 300 g
gotowa masa krówkowa, puszka
masło do kremu, kostka
ciastka pepitki, 10 małych paczek albo 5 dużych
gorzka czekolada, 2
kawa rozpuszczalna, szkanka 250 ml
alkohol - dowolny, pół szklanki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Karoina (Zbąszynek)
(Głosów: 20)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt kakaowy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, później żółtka. Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao dodać do ciasta.Delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na wysmarowaną blaszkę o wym. 36x26 cm.Pieczemy 40 min w temp. 170ºC. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na połowę. Pralina ze słonecznikiem. Wszystkie składniki ( 12 dag masła, 2 łyżki mleka oraz cukier waniliowy) podsmażyć i dodać słonecznik. Podsmażać 2 min. Masę przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku w temp. 200ºC na złoty kolor, cały czas mieszać zawartość, żeby nie przypalić. Słonecznik wystudzić. Krem. Masło utrzeć na puch, dodać gotową masę krówkową, wsypać uprażony słonecznik. Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem ( kawę rozpuszczalną połączyć z alkoholem - odrobinę zostawić do namoczenia ciastek), wyłożyć masę, na masę poukładać ciastka pepitki namoczone w alkoholu. Całość polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki na ok.1 - 2 h:) Smacznego !
Chrupiąco - ziołowe niebo w gębie
Chrupiąco - ziołowe...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 93
Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane
30-60 min. 4 średni
Głosów: 132
Tofu-omlet z mąki kokosowej
Tofu-omlet z mąki...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 0
Domowe bułki z oliwkami i suszonymi pomidorami
Domowe bułki z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 18
Domowy chleb z miodem i płatkami owsianymi
Domowy chleb z miodem...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 1767