Składniki:
młode cukinie, 4 szt.
ziemniak, 2 szt.
marchew, 3 szt.
jajko, 1 szt
maka pszenna, 5 łyżek
świeży koper, natka
oregano, szczypta
pieprz, sól, szczypta
olej słonecznikowy, 8 łyżek
jogurt naturalny, 250 g
czosnek, ząbek
cukier, łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agata (Pietna)
(Głosów: 93)
chrupiące placuszki:
Cukinie razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z ziemniakami, tyle że te znajdą miejsce w oddzielnej misce. Zasalamy wszystko i odstawiamy na 30 minut, co jakiś czas odsączając z warzyw nadmiar soku. Starta zostaje również marchewka, ale ta nie wymaga zasolenia. Po upływie czasu łączymy ze sobą składniki, dodajemy jajko, przesianą przez sito mąkę, posiekany koperek, szczyptę oregano, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, obracając je co jakiś czas i tak długo, aż uzyskają chrupiący, złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Voilà!
kremowy sos czosnkowo - koperkowy:
Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany, świeży koper, łyżkę cukru, wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Energicznie mieszamy.
Szybko, ziołowo, smacznie i zdrowo! Nie trzeba być mistrzem, żeby to wyczarować :)