Składniki:
Jaja Ale Jaja, 4 szt
sos sojowy, 60 ml
sól, szczypta
cukier, łyżeczka
ryż do sushi, 250 g
pasta wasabi,
sałata lodowa, 1 szt.
avokado, 1 szt.
majonez,
sezam,
listki nori, 7 szt.
łosoś wędzony, 100 g
ogórek swieży, 1 szt
olej, łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Oksana (Koszalin)
(Głosów: 62)
Gotujemy ryż według przepisu i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie mieszamy jajka z cukrem i 10 ml sosu sojowego. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej kwadratową i przesmarowujemy ją olejem(rzepakowy lub sezamowy). Na rozgrzaną patelnię wylewamy część rozbełtanej masy jajecznej, czekamy aż się zetnie i delikatnie zawijamy w rulon. Dolewamy do tego kolejną porcję masy. Jak się zetnie ponownie zwijamy w rulon. Po skończeniu smażenia ściągamy jajeczny rulon i kroimy na pół-centymetrowe paski.
1 listek nori tniemy na cienkie tasiemki, które posłużą nam do owinięcia sushi. Część ostygniętego ryżu formujemy w walce na których układamy omlety tamago i owijamy tasiemką z listka nori. Pozostałe składniki posłużą nam do zrobienia klasycznego sushi. Pozostały ryż układamy cienką warstwą na listkach nori. Nabieramy na palec pastę wasabi wielkości groszku i rozsmarowujemy ją wzdłuż listka, na ryżu. Dodajemy ok łyżeczki majonezu na każdy płatek z ryżem. posypujemy ziarnami sezamu. Na jednym, krótszym, brzegu listka układamy pociętego w paski ogórka, avokado, łososia i sałatę lodową. Zawijamy dosyć ściśle w rulon i kroimy na ok 8 części. Zarówno sushi z omletem jak i klasyczne przed zjedzeniem maczamy w sosie sojowym. Smacznego