Przepis konkursowy

SUSHI Z OMLETEM TAMAGO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jaja Ale Jaja, 4 szt
sos sojowy, 60 ml
sól, szczypta
cukier, łyżeczka
ryż do sushi, 250 g
pasta wasabi,
sałata lodowa, 1 szt.
avokado, 1 szt.
majonez,
sezam,
listki nori, 7 szt.
łosoś wędzony, 100 g
ogórek swieży, 1 szt
olej, łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Oksana (Koszalin)
(Głosów: 62)


Zostań mistrzem kuchni

Gotujemy ryż według przepisu i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie mieszamy jajka z cukrem i 10 ml sosu sojowego. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej kwadratową i przesmarowujemy ją olejem(rzepakowy lub sezamowy). Na rozgrzaną patelnię wylewamy część rozbełtanej masy jajecznej, czekamy aż się zetnie i delikatnie zawijamy w rulon. Dolewamy do tego kolejną porcję masy. Jak się zetnie ponownie zwijamy w rulon. Po skończeniu smażenia ściągamy jajeczny rulon i kroimy na pół-centymetrowe paski. 1 listek nori tniemy na cienkie tasiemki, które posłużą nam do owinięcia sushi. Część ostygniętego ryżu formujemy w walce na których układamy omlety tamago i owijamy tasiemką z listka nori. Pozostałe składniki posłużą nam do zrobienia klasycznego sushi. Pozostały ryż układamy cienką warstwą na listkach nori. Nabieramy na palec pastę wasabi wielkości groszku i rozsmarowujemy ją wzdłuż listka, na ryżu. Dodajemy ok łyżeczki majonezu na każdy płatek z ryżem. posypujemy ziarnami sezamu. Na jednym, krótszym, brzegu listka układamy pociętego w paski ogórka, avokado, łososia i sałatę lodową. Zawijamy dosyć ściśle w rulon i kroimy na ok 8 części. Zarówno sushi z omletem jak i klasyczne przed zjedzeniem maczamy w sosie sojowym. Smacznego
Dyplomowy tort
Dyplomowy tort
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 64
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6
Kruche ze śliwkami
Kruche ze śliwkami
30 min. 8 średni
Głosów: 39
Sałatka curry z kurczakiem
Sałatka curry z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 255
Truskawkowe wspomnienie
Truskawkowe wspomnienie
30 min. 2 łatwy
Głosów: 7
Szparagi w sosie holenderskim z prosciutto
Szparagi w sosie...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 122