Składniki:
Mąka, 500g
Cukier, 200g
Proszek do pieczenia , 2 łyżeczki
Kakao, 1 łyzeczka
Gorzka czekolada 70% kakao, 1 tabliczka
Mleko, 200 ml
Jajko, 1 szt
Masło , 150 g
Migdały blanszowane solone, 100 g
Orzeczy nerkowca solone, 50 g
Pistacje, 50 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Natalia (Chmielek)
(Głosów: 37)
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy wszystkie składniki sypie czyli proszek do pieczenia, kakao i cukier. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Migdały,orzechy nerkowca i pistacje siekamy(zostawiamy kilka sztuk do dekoracji). Masło rozpuszczamy(musi być płynne) i wlewamy do miski. Następnie wbijamy jajko, dodajemy mleko a na samym końcu mieszankę orzechów. Energicznie mieszamy do połączenia się składników i powstania jednolitej masy. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest wilgotne i pyszne! Smacznego!