Składniki:
pierś z gęsi, 1 szt.
sól, pieprz, szczypta
masło klarowane Mleczna Dolina, łyżka
miód lipowy Złota Pasieka, 1 łyżka
bulionetka do duszonych mięs Knorr, 1 szt.
jabłko , 0,5 szt.
cebula, 1 szt.
posiekana nać pietruszki, 1 łyżka
Pojedynczą pierś z gęsi pokrój w grubsze paski. Oprósz solą i pieprzem. Wetrzyj przyprawę w mięso. Wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż na maśle klarowanym Mleczna Dolina. Pod koniec smażenia, polej równo na pierś miód lipowy Złota Pasieka oraz dodaj cebulę posiekaną w cieniutkie piórka. Wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż. Bulionetkę Knorr do duszonych mięs rozpuść w 1 szkl. gorącej wody i podlej mięso. Dodaj obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Duś pod przykryciem do odpowiedniej miękkości piersi. Gdy będzie ona już miękka, dodaj natkę pietruszki. Można jeszcze doprawić solą i pieprzem według uznania i smaku. Zostaw pod przykryciem jeszcze ok 10 minut. Polecam podawać z kaszą jęczmienną i buraczkami.