Przepis konkursowy

PIERŚ Z GĘSI DUSZONA Z JABŁKIEM, W SOSIE MIODOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pierś z gęsi, 1 szt.
sól, pieprz, szczypta
masło klarowane Mleczna Dolina, łyżka
miód lipowy Złota Pasieka, 1 łyżka
bulionetka do duszonych mięs Knorr, 1 szt.
jabłko , 0,5 szt.
cebula, 1 szt.
posiekana nać pietruszki, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Edyta (Knurów)
(Głosów: 3701)


Zostań mistrzem kuchni

Pojedynczą pierś z gęsi pokrój w grubsze paski. Oprósz solą i pieprzem. Wetrzyj przyprawę w mięso. Wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż na maśle klarowanym Mleczna Dolina. Pod koniec smażenia, polej równo na pierś miód lipowy Złota Pasieka oraz dodaj cebulę posiekaną w cieniutkie piórka. Wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż. Bulionetkę Knorr do duszonych mięs rozpuść w 1 szkl. gorącej wody i podlej mięso. Dodaj obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Duś pod przykryciem do odpowiedniej miękkości piersi. Gdy będzie ona już miękka, dodaj natkę pietruszki. Można jeszcze doprawić solą i pieprzem według uznania i smaku. Zostaw pod przykryciem jeszcze ok 10 minut. Polecam podawać z kaszą jęczmienną i buraczkami.
Gyros
Gyros
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 8
Ciasto jaglane z brzoskwiniami - vegan, gluten free
Ciasto jaglane z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 121
Szarlotka z bitą śmietaną
Szarlotka z bitą śmietaną
30-60 min. 8 średni
Głosów: 86
Tort makowy
Tort makowy
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 924
Roladki serowe
Roladki serowe
30 min. 6 łatwy
Głosów: 50
Tarta z gruszkami
Tarta z gruszkami
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 196